kupp_logo

Startskott för [Dirigent] – kurs för unga kvinnliga dirigenter

I helgen 30-31 augusti gick startskottet för kursen [Dirigent] i Göteborg. Kursen arrangeras av Kultur i Väst i samarbete med KUPP. Under ett år kommer åtta unga kvinnor i åldrarna 17-25 år få chansen att lära sig att dirigera.

Anette Andersson Huber, kursansvarig och producent vid Kultur i Väst, är mycket glad över att fått igenom denna storsatsning på återväxten av unga kvinnliga dirigenter och över samarbetet med KUPP.
“Vi ser att det finns en stor obalans i jämlikheten på flera områden inom musiklivet men allra värst är det faktiskt på dirigentpulten. Kultur i Väst har ett tydligt jämställdhetsuppdrag och därför är det viktigt att vi kan genomföra ett sådant här pilotprojekt. Kursen har uppmärksammats i media och antalet anmälda deltagare var så stort. Efter intervjuer med de anmälda har vi tagit in 8 fantastiska tjejer som under det här året kommer att få både träffa och få undervisning av sina äldre kollegor i KUPP. Vi utbildar morgondagens musikaliska ledare här,” säger Anette Andersson Huber.

Under den första helgen har studenterna fått undervisning av Merete Ellegaard, som är huvudlärare på kursen. Lördagskvällen avslutades med ett möte med filmregissören Christina Olofsson och visning av hennes prisbelönta dokumentärfilm “Dirigenterna” från 1987, som skildrar 6 kvinnliga dirigenter från 4 olika länder. Under söndagen hölls även ett seminarium med Ann Werner, genusforskare på Södertörns Högskola, med inriktning på genusfrågor inom musikbranschen.

Nästa helg kommer kursdeltagarna att stå framför en orkester för första gången, då de möter Västra Götalands Ungdomssymfoniker, VÄGUS, på deras repetitionshelg i Vara.
Fortsättning följer…
Mer om kursen [Dirigent] finns här.

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter

Etikettmoln